Inertia image. © Pexels

Sådan Spiller God Vin og God Mad Sammen

Mange af os har nok på et eller andet tidspunkt oplevet glæden ved, at lade en rigtig god vind overtage vores sanser, og fortrylle os med sin smag. Selv hvis man ikke er specielt kræsen med vin, og kan lide de fleste flasker, så er der stadig noget vidunderligt ved at finde en vin, der bare er rigtig rigtig god. De fleste af os har nok haft en lignende oplevelse med mad. Det er ikke hvert eneste måltid der behøver at imponere os: nogle gange spiser vi bare, fordi vi har brug for mad. Men når man af og til smager en ret, der virkeligt smelter på tungen, så er det noget helt særligt.

Der er dog én sanse-oplevelse, der er endnu mere euforisk, end at drikke en rigtig god vin, eller at spise en virkelig lækker ret: og det er kombinationen af de to. Når man formår at kombinere et fantastisk måltid med den helt rigtige vin, så går det hele op i en højere enhed. Det kan faktisk være helt overvældende hvor god en oplevelse det er: det er ikke noget man rigtigt kan forberede sig på.

For at kunne lave sådan en sammensætning, er man dog nødt til at have en grundlæggende forståelse for, hvordan god vin spiller sammen med god mad. Det er ikke nok at tage en god vin, og så kombinere den med en god anretning af mad: der er nødt til at være symbiose imellem dem. Vinen kan sagtens være god alene, men ikke fungere sammen med visse smage i maden. På samme måde kan maden være helt fantastisk hvis den nydes med et glas vand, men give et akavet smagsudtryk, når det kobles med den forkerte vin. Det skal altså være den rigtige gode vin, der kombineres med den rette gode ret.

At finde frem til den rette kombination er faktisk noget af en videnskab. Helt tilbage i det 19. århundrede var der franske kokke, der rejse Europa tyndt, for at dele deres oplevelser og udvide deres horisont, i forhold til, hvilke vine der fungerede bedst med hvilke typer mad. Mange af deres konklusioner bliver stadig fulgt i dag! Det var dem, der fandt ud af, at fisk typisk fungerer bedst sammen med hvidvin, og at dyrevildt typisk går bedst sammen med rødvin. Disse principper er selvfølgeligt blevet udfordret, og brudt med vilje, siden da, og det har ført til nogle gode kreative sammensætninger. Det fungerer dog stadig godt, som tommelfingerregler.

En anden tommelfingerregel for at kombinere mad og vin er, at gå efter det samme oprindelsesland. Hvis du har tænkt dig at servere spanske tapas for dine gæster, så giver det mening, at kombinere den spanske med med en spansk cava vin. Vinproducenterne avler sig hele tiden frem til de bedste druer, og det gør de selvfølgeligt med udgangspunkt i deres egne oplevelser ? og det betyder, at den lokale mad og palet har indflydelse på, hvad de går efter, i en vin. Det giver derfor god mening, at en vin produceret i Spanien, fungerer bedst, med mad der er populært at spise i Spanien.